Porceleyne Blompot - Amsterdam

Op de eerste verdieping van dit Rijksmonument in het centrum van Amsterdam werd een sterke ruimtelijke uitdaging gevonden: het pand van ongeveer 12 meter lang krijgt alleen op beide kopgevels licht binnen. De wens was om binnen dit kader een woning te realiseren met twee slaapkamers, een woonkamer, een badkamer, een keuken en een aparte eetkamer.

Het bleek al snel onmogelijk om de 6 gewenste vertrekken aan de gevel te plaatsen voor toetreding van daglicht en daarbij zou het appartement alle ruimtelijkheid verliezen. Door juist een onderscheid te maken in de beleving van daglicht en het daadwerkelijke gebruik van de ruimte is een slimme onderverdeling ontstaan.

 

Allereerst zijn de woonkamer en eetkamer aan de voor- en achtergevel geplaatst. Dat zijn de verblijfsruimten die het meeste profiteren van direct daglicht en waar een beleving van ruimtelijkheid cruciaal is. Vervolgens is In het midden van het appartement een blok gekomen met daarin de 2 slaapkamers en er tegenaan de keuken. Door de slaapkamers grote deuropeningen naar de eet- en woonkamer te geven, is er overdag een grote ruimte en veel licht, terwijl een goed ventilatiesysteem voor een fijn binnenklimaat zorgt als de deuren gesloten zijn.

 

In de doorgang van woonkamer naar eetkamer, tegen de slaapkamers aan, is een langgerekte keuken geplaatst. Deze keuken ligt in het midden van de woning maar krijgt van zowel de woonkamer als de eetkamer licht binnen. Een spiegelwand zorgt er daarnaast nog voor dat de keuken niet smal aanvoelt. De badkamer is tenslotte geplaatst in de bestaande uitbouw aan de achterzijde, toegankelijk via de eetkamer.

 © 2019 Atelier to the Bone

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon