top of page
ATTB-AlliantieVO-01.jpg

Mondial College - Nijmegen

Hoe maken we met minimale ingrepen van een schoolomgeving een representatieve kantooromgeving? Het Mondial college Nijmegen is slechts enkele jaren geleden opgeleverd als VMBO-school, maar door grote verschuiving in leerlingaantallen en de noodzaak om het bestuursbureau te huisvesten is het logisch om school en kantoor te combineren.

Door een sterke onderverdeling te kiezen is het eenvoudiger geworden om met minimaal budget te werken: de gevelzone is ingezet om alle werkplekken te realiseren, en de zone in het midden van de plattegrond heeft een sterke sfeer en invulling gekregen. Vervolgens zijn alle werkruimte nadrukkelijke met de middenzone verbonden. In de middenzone zijn meubels met een uitgesproken uitstraling geïntroduceerd: functionele objecten met een dakvorm die een doorbreking van de eentonige plattegrond zijn. In lengterichting horen ze bij elkaar, in dwarsrichting sluiten ze af en dragen ze bij aan de akoestiek van de ruimte. Houten plaatmateriaal met een kleuraccent geeft de meubels hun kenmerkende karakter.

Bij het Mondial College Nijmegen is behoud en verbijzondering van het bestaande in het project een centraal thema geworden: de kozijnen van de lokalen zijn behouden en waar mogelijk is alleen het glas verwijderd. Dit zorgt voor een gevoelsmatige scheiding van werkruimte en middenzone, terwijl ze wel in open verbinding met elkaar staan. Ook het systeemplafond vormde een uitdaging: die is behouden maar visueel doorbroken door er op veel plaatsen een houten kader doorheen te steken waar de verlichting in op is genomen. De houten kaders die in de kozijnen en in het plafond zijn geplaatst, vormen door hun materialisering weer een geheel met de meubels in de middenzone.

De twee verdiepingen van het bestuursbureau hebben beiden een eigen kleur PVC-vloer. Met zorgvuldig ontworpen tapijten is het ruimtelijk ontwerp met alle werkplekken en vloeren qua kleur en patroon een geheel geworden.

bottom of page