top of page
ATTB-DDW-01.jpg

Eindhoof Je Mee? - Eindhoven

De verhouding tussen de gemeente en de inwoners is sterk veranderd. Het gaat om meepraten, meedenken, meedoen: participatie. Hoe doen we dat in Eindhoven? We zetten design in, zodat we zorgen dat álle bewoners, organisaties, bedrijven en de gemeente de kans krijgen om mee te doen!

Dat kon je ontdekken tijdens de DDW Stadhuis EHV 2016. Waarbij het stadhuis tijdelijk werd getransformeerd tot de expositie Eindhoof je mee? Aan de hand van de verschillende thema’s kon je zien hoe de gemeente bouwt aan de toekomst. Met hightech straatverlichting, flexibele woonoplossingen, effectieve datastromen en interactieve leeromgevingen. Maar vooral hoe de rest van de stad daarin betrokken wordt – nu en in de komende jaren.

 

Vanwege een beperkt budget, tijdelijke aard van het project en omdat het eigenlijk altijd zo zou moeten is de tentoonstelling volledig circulair: ontworpen en gebouwd van gebruikt materiaal en herbruikbaar voor een nieuwe situatie. Het voornaamste bouwmateriaal bestond uit houten legborden van industriële stellingkasten, vanwege een gebrek aan bestemming beschikbaar gesteld door Collin recycling uit Venlo. Door de legborden verspringend te stapelen tot wanden ontstond er een ruimtelijke tentoonstelling met hoeken, openingen en doorzichten. De wanden zijn samengebonden met spanbanden. Op delen van deze wanden zijn displays van de tentoonstelling geplaatst.

 

Na afloop zijn de legborden (20.000 kilo hout) overgenomen door meubelmaker Herso om deze te verwerken in zijn meubels. Herso werkt puur: er wordt alleen gebruik gemaakt van gebruikt hout en op zetmeel gebaseerde lijmen. Zijn recyclingproces is ook nog volledig geoptimaliseerd want zelfs het zaagsel heeft een bestemming, daar wordt kattenbakvulling van geperst. Inmiddels is het hout van de expositie in 80 verschillende tafels verwerkt en dat worden er nog dagelijks meer. Maar het hergebruik van de expositie gaat verder: alle displays zijn door de projecteigenaars overgenomen om hun project ook elders te toon te kunnen stellen en ook voor de spanbanden, schroeven en de toegepaste verlichting zijn nieuwe bestemmingen gevonden.

bottom of page