Een Huis Van Een Kast - Eindhoven

Nederland heeft al jaren te maken met een hoge leegstand van kantoren. Nieuwe oplossingen zijn nodig, want voorlopig wordt er vooral op de traditionele manier verhuurd, totaal getransformeerd of antikraak verhuurd. De vraag reist waarom vastgoed zo zwart-wit wordt beschouwd terwijl de samenleving zich steeds dynamischer gedraagt. Kunnen we niet ook met onze gebouwde omgeving flexibeler omgaan?

Een huis van een kast (EHVEK) richt zich precies daarop: een snel te bouwen maar aantrekkelijke woon- of werkunit, die leidt tot een inrichting met een sterk eigen karakter, terwijl het gebouw wordt gebruikt als wind- en waterdichte schil, een drager. Door een ontwerp te maken dat in een handomdraai te bouwen is maar even zo makkelijk te demonteren, komen veel gebouwen in aanmerking om op deze manier een tijdelijke invulling te krijgen. Ook panden die het niet meer waard zijn om te herbestemmen en gesloopt zullen worden, kunnen met deze invulling voor enkele jaren hun dienst bewijzen.

Het ontwerp komt voort uit de Jonge Architectenprijs 2012, waarin werd gevraagd om een woonoplossing voor een doorsnee kantoorverdieping. Wij hebben gezocht naar een oplossing met een extra dimensie: wat zou het opleveren als de beoogde gebruiker, de jonge assertieve stedelingen, zelf hun woning kunnen maken? Eenvoudig beschikbaar materiaal als stellingkasten, plaatmateriaal en balkhout zijn de ingrediënten voor EHVEK, wat zorgt voor een lichte, simpel te bouwen frisse ruimte ontstaat, met als bonus een flinke opslagruimte.

Na de Jonge Architectenprijs, waarin we een 3e prijs voor het ontwerp ontvingen, hebben we de werkvariant zelf gebouwd, in een oud klooster in het centrum van Eindhoven en in samenwerking met Stichting Ruimte. Daarmee hebben we daadwerkelijk kunnen beoordelen of het een prettige ruimte oplevert. En dat kunnen we bevestigen! We hebben EHVEK ruim anderhalf jaar als kantoor gebruikt en wij zien in dergelijke oplossingen een mooie toekomst voor het dynamisch gebruiken van leegstaand vastgoed.

 © 2019 Atelier to the Bone

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon